A fi sau a nu fi vegetarian/vegan?

13:52:00

♥ Sunt vegetariană de 3 luni, aproximativ 4. Am mai făcut acest lucru acum 2 ani, însă după 3 luni m-am reîntors la carne. Regret? Enorm!
source

Acum, după 2 ani, m-am decis să trec cu totul și să devin vegetariană. Și știți de ce? Am văzut la știri o secvență cu un bărbat care cântărea miei și spunea cam câtă carne ar putea avea românul pe masa de Paște.  Și nu am mai putut. Gândul că omori animale doar pentru că lumea e învățată să le mănânce mă înfioară. Da, am mâncat carne până acum. Și da, am știut tot timpul că e greșit, însă am continuat. Dar schimbarea începe de la mine și chiar dacă e mai târziu asta nu înseamnă că am făcut un bine. Schimbarea e bună!
Mă bucur enorm că acum, la 19 ani, am deschis mintea și am realizat că nu e bine ce făceam până acum și că e momentul să schimb ceva. 3 luni au trecut și mă simt mai bine pe zi ce trece.  M-am schimbat, am schimbat felul în care mănânc, felul în care gândesc în privința vegetarianismului și sunt un om mai fericit și mai împăcat cu sine, mai ales atunci când vede un animal. Vreau, în viitorul apropiat, să fac și următorul pas, acele de a deveni vegan și de a renunța definitiv la toate produsele animale.

Și acum vreau să vă zic 2 lucruri pe care le-am auzit recent de la anumite persoane. 
  1.  Nu o să ai destule proteine. Proteina animală nu e la fel ca cea vegetală.

Sunt sigură că fiecare persoană care a zis că e vegană/vegetariană a auzit asta. Chiar acum câteva zile mă contraziceam cu o prietenă, ea spunându-mi că nu e sănătos să renunți la carne, că nu am de unde să iau proteinele necesare unei vieți sănătoase. Pentru majoritatea persoanelor proteina = carnea. Nu este adevărat! Într-adevăr, carnea are multe proteine, însă legumele verzi, fasolea, tot felul de alune conțin proteine și sunt la fel de bune (poate chiar mai bune decât proteina animală). Am citit un articol despre cum corpul nostru nu e făcut pentru a mânca carne (am să vă zic despre asta puțin mai târziu, într-o altă postare, dacă doriți) și faptul că o consumăm ne ridică numărul de proteine la un nivel prea mare. Deci, dacă mănânci carne e mult mai probabil să consumi mai multe proteine decât are nevoie corpul tău. 

       2.  E greu/e scump să fii vegetarian.

Am crezut și eu acest lucru până când am început să îmi gătesc singură. Așa am descoperit cât de ușor e să dai la o parte carnea și să o înlocuiești cu legume proaspete și pline de vitamine. Sunt de acord că dacă te complici și vrei să mănânci tofu sau cine știe ce mai vrei sau vezi la televizor, o să te ardă la buzunar. Dacă începi ușor, cu mese simple, cu salate, cartofi (sunt foarte ieftini și sănătoși), legume la cuptor, toate acestea se pot găsi la magazine la prețuri foarte bune. Tot ce trebuie e puțină planificare și chef de gătit.

Acestea sunt două lucruri pe care le aud destul de des și am vrut să vi le explic și vouă. Nu e greu să renunți la carne, noi fiind ierbivori, așa că dacă aveți posibilitatea să o faceți, vă rog din suflet să îi dați o șansă. Nu numai că te simți mai bine, mai energetic, mai plin de viață, dar te simți mai bine când știi că nu ai mâncat un animal la prânz.
Am mâncat carne pentru aproape toată viața mea și regret că nu am făcut această schimbare mai devreme. Nu sunt cine știe ce expert, dar de câteva luni am stat și am citit multe despre vegetarianism, despre cum acest lucru ajută mediul înconjurător și despre cum schimbarea începe de la tine.
source 


De ce ar trebui să fii și tu vegetarian/vegan?
Ești mai sănătos. Desigur, asta dacă mănânci sănătos și nu o să înfuleci doar chipsuri și ciocolată. Nu o să duci lipsa cărnii, te asigur. Nici măcar nu o să îți dorești să mai mânănci dacă într-adevăr vrei să renunți cu totul la carne. O să gătești mai mult, ceea ce pentru unii e o plăcere, iar pentru alții nu, însă dă-i o șansă gătitului și poate o să găsești o nouă rețetă favorită. Sunt atât de multe rețete pe internet, rețete gustoase, sănătoase și ușor de gătit, încât cu siguranță că o să găsiți ceva ce o să vă placă. Intenționez să fac o serie de postări cu rețete vegetariane, ușoare de făcut și simple. În plus nu o să necesite ingredinte scumpe, ci o să fie numai bune pentru cei care au un buget mai mic. Corpul are nevoie de tot ceea ce e sănătos și e simplu să îi aduci bucurie mâncând fructe, legume, cereale, tot ce e bun.
Un alt motiv pentru care ar trebui să devii vegetarian ar fi acesta: nu mai mănânci animale moarte. Oricât de rău ar suna, este complet adevărat. Carnea pe care o pui în farfurie e un animal mort, un animal căruia i s-a luat viața doar pentru a satisface plăcerile unor oameni. Și sigur că o să spui ”Nu l-am omorât eu.” E adevărat, dar tu când ai cumpărat carnea ai plătit acea firmă, ai suportat-o, deci nu poți să spui că nu ai avut nimic de-a face cu omorârea acelui animal. E vorba și de etică aici.
Voi mâncați carne, eu o să dorm liniștită noaptea știind că nu a murit nimeni din vina mea. V-am pupat!
source

You Might Also Like

0 comentarii

Instagram