BookTalk #8 | Jane Austen - Mândrie și Prejudecată | BOOKS

16:10:00

Bună și bine te-am (re)găsit pe blog! 
A trecut muult, dar mult timp de când nu am mai postat nimic pe aici și nu am nici măcar o scuză. Poate există una mică dar nu o să stau să vă plictisesc, așa că o să trec direct la subiectul de azi. 
Începând cu anul acesta, dacă nu știați sau dacă nu ați citit postările anterioare, mi-am propus să citesc mai multe cărți clasice. ”Potretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde a fost prima carte care m-a făcut să mă îndrăgostesc de cele clasice (am scris o postare despre ea chiar aici) și cum nu se putea să trec peste romanele lui Jane Austen, am început să citesc ”Mândrie și prejudecată”. Auzisem de cartea aceasta de foarte mult timp, auzisem și de film (o să vorbesc și despre el mai pe la sfârșitul postării) și am cumpărat-o. Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp să o citesc, mai ales prima jumătate, am citit-o cam încet, dar povestea chiar m-a prins și cealaltă jumătate am terminat-o în două zile.

Mândrie și prejudecată - 5/5 🌟🌟🌟🌟🌟
„Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă. Oricât de puțin cunoscute ar fi simțămintele sau vederile unui asemenea bărbat atunci când apare pentru prima oară într-un loc, acest adevăr este atât de înrădăcinat în mințile celor din jur, încât burlacul este socotit ca proprietate de drept a uneia sau alteia dintre fiicele familiilor din vecinătate.”

Povestea are ca personaje principale pe familia Bannet, o familie numeroasă, formată din doamna și domnul Bennet și cele 5 fiice ale lor. Totul era normal până când în satul unde locuiau vine un burlac, destul de bogat, numit Bingley, care închiriază casa Netherfield Park,  iar mama fetelor face tot ce îi stă în putință ca una dintre fete să se mărite cu el.
„Domnul Bingley era chipeș și avea maniere de domn; o ținută frumoasă și o purtare simplă, neafectată.”
  Alături de el sosesc și surorile lui, cumnatul lui și un tânăr chipeș, cel mai bun prieten al lui, domnul Darcy. Acesta din urmă este și el burlac, mai bogat de domnul Bingley, însă comportamentul lui lasă de dorit, acesta fiind mândru, plin de sine și cu o purtare dezagreabilă. Chiar dacă la început domnul Darcy o consideră pe Elizabeth o fată obișnuită, cu nimic special și nu e deloc interesată de ea, cu timpul își dă seama că îl atrage, însă mândria lui îl face să își ascundă sentimentele.
Pe de altă parte, domnul Bingley petrece din ce în ce mai mult timp cu Jane, cea mai mare dintre fetele Bennet, amândoi fiind atrași unul de altul. Însă o plecare bruscă pe timpul iernii a tuturor celor care stăteau la Netherfield Park schimbă totul.
 Oare mândria domnului Darcy o să distrugă viețile celor doi îndrăgostiți? Oare o să treacă Elizabeth peste prejudecăți?

 Nu vreau să vă zic mai multe despre poveste pentru că nu vreau să dau spoilere, ci vreau pe voi să vă las să descoperiți ce o să se întâmple. Pe mine m-a cucerit Jane Austen, am mai citit și Rațiune și simțire (o să scriu și despre ea cât mai curând) și cu siguranță o să mai îmi comand și celelalte cărți scrise de ea. Îmi place foarte mult felul ei de a scrie și am intrat în pielea personajelor, am simțit fiecare zâmbet și fiecare lacrimă, m-am îndrăgostit de personaje.
 Iar despre film tot ce pot să vă zic este că s-a ridicat la așteptările mele. Sunt două filme, unul făcut în 1995 și unul în 2005. L-am vizionat prima oară pe cel mai nou, iar mai recent l-am văzut și pe cel din 1995. Ambele sunt frumoase, ambele respectă povestea, însă cel mai vechi are mult mai multe detalii și este mai lung. Așa că dacă preferați să vedeți cât mai multe secvențe din carte, vă recomand pe cel din 1995. 
„Dânsul este un gentilom, iar eu sunt fiica unui gentilom; până aci suntem egali.”

You Might Also Like

0 comentarii